Oyun

Oyun

Oyun bir çocuğun yaşamının önemli bir parçasıdır. Çocuğun ilgilerini belirler ve daha da önemlisi sosyal ve bilişsel becerilerinin gelişime yardım eder. Oyun çocuğun zamanla onaylanacağı ve gelişeceği belli aşamalarda ortaya çıkar. Belli yaşta oyunun aşamalarıyla ilgili belli zaman ve çerçeveler var olsa da, bu standart değildir ve çoğu çocuk bu aşamaları kendi hızında geçmektedir.

Oyun İzleme

İlk aşama oynanmayan oyun ya da oyun izleme olarak adlandırılır. 12 aydan daha az olan bebek sadece diğer oyunları izlediğinde ve oyuna katılmak istemediğinde olan oyun dönemidir.

Tek Başına Oyun

İkinci aşama tek başına oyun olarak adlandırılır ve çocuk büyük ölçüde kendi kendine veya kendi anne-babasıyla oynadığı dönem olan 12 aydan sonra bu aşama gerçekleşir. Bu aşamada çocuk çevresini keşfediyor ve oyunun sosyal yönüyle hiç ilgilenmiyor. Bu yaşta çocuk hep meraklıdır ve kendi başına oynamaktan ve merakını gidermekten zevk duyar. Bu dönem normal olarak 2 yaşa kadar devam eder.

Paralel Oyun

Oyunun üçüncü aşaması olan paralel oyunda çocuk benzer oyuncaklarla  ve benzer durumda çocukların yanında oynar ancak birbirleriyle iletişime girmez ve kendi başlarına oynamaya devam eder.

Birlikte Oyun

Dördüncü aşama sosyal etkileşimi içeren daha düzeylidir ve 3 yaş civarında görülen birlikte oyun olarak adlandırılır. Çocuklar oyuncaklarını ve diğer eşyalarını kendi aralarında paylaşır ve daha çok sosyal etkileşimdedirler ancak benzer türde farklı etkinliklere ilgi gösterirler. Örneğin; her ikisi de aynı bloklarla ev inşa edebilir fakat ikisi de farklı yapı oluşturur.

Ortak Oyun

Oyunun beşinci aşaması 4-5 yaşlarına görülen ve ortak oyun olarak adlandırılan dönemdir. Bu oyun türü çocukları bir arada oynadıkları, oyuncakları paylaştıkları, etkileşimde oldukları, sırayla oynadıklar veya rol yaptıkları oyunun en geleneksel biçimidir ve çocuklar tahta üzerinde oynanan oyunlar (satranç) gibi grup oyunlarında daha fazla vakit geçirirler. Üst aşamalar çok katı yapıya sahip değildir. Aslında ilk iki aşama, tek başına ve oyun izleme dönemleri büyük çocuklar tarafından da yapılabilmektedir. Örneğin bir çocuk  grupta yeniyse, oyunu izleyecektir ve davet edilirse oyuna katılacaktır veya katılmak için kendini hazır hissedene kadar bekleyecektir

Oyunun Farklı Türleri

İçine dahil olunan oyun türleri de ayrıca önemlidir. 3 yaş civarında, sekme veya zıplama gibi basit tekrarlanan etkinlikleri içeren "işlevsel oyun" olarak adlandırılan oyunlara katılır. Yaratıcı bir şey yapmaktan ziyade aktif oldukları oyunu daha çok tercih eder.

4 yaş civarında, bir şeyler inşa ettikleri ya da ürettikleri "yapısal oyun"lara ilgi duyar ve yönelir. Bu çocuğun düşünme yolunda artan bir kompleksliği gösterir çünkü çocukta problem çözme becerileri ve istenen sıra veya kalıpta bir şeyi uyarlamanın nasıl yapılacağını içerir.

Hayal gücü oyunlarının doğası dahi çocuklar büyüdükçe değişir.

3-4 yaş civarında, ilk görüldüğünde hayal gücü daha çok gerçeğe yakın yapılandırılır. Örneğin; sahta yiyecek olarak numaradan plastik sebzeleri yer gibi yaparlar. Bununla beraber, büyüdükçe hayal güçlerini daha fazla kullanabilir ve yemek için sahte pirinç yerine yırtılmış kağıt parçaları kullanırlar.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.